Pepř má ostře štiplavou chuť a podobně výraznou vůni. Jeho barva a vlastnosti závisí na tom, v jakém stádiu zralosti byly plody pepřovníky sklizeny a rovněž na tom, jakým způsobem byly následně zpracovány. Pro získání bílého pepře se sbírají zralé červené plody, které se následně namáčí, čímž se uvolní vnější dužnatá slupka, zatímco světlý vnitřek zůstává. Poté se plody oplachují a suší na slunci, výsledkem je koření světlé šedožluté barvy. Více informací
Použití v kuchyni: do omáček, krémových polévek, majonéz, bramborové kaše, pomazánek, salátů.
Pepř bílý je jemnější než černý pepř, proto je vhodný i do krémovějších pokrmů!
Jednodruhové koření
Vyrobeno v ČR
Recept:
Červená čočka s bílým zelím
250g brambor, 200ml rajčatové šťávy, 125g červené čočky, 250g mrkve, 2 lžíce másla, 2 snítky petrželky, 175ml zeleninového vývaru, mletý bílý pepř, 150g pórku, 2 lžíce vinného octa, sůl, 400g bílého zelí, 50g parmazánu
Zelí a zeleninu pokrájíme. Máslo rozehřejeme a osmahneme na něm zelí. Po 10 minutách přidáme brambory, mrkev, pórek a propláchnutou čočku. Osolíme a opepříme. Přilijeme rajčatovou šťávu a zeleninový vývar. 20 Minut vaříme. Směs dochutíme octem. Čočku posypeme sýrem a petrželkou.