O čaji

Čaj je vedle vody nejrozšířenějším nápojem na světě. Každý den ho pijí lidé ve všech koutech světa. Pro někoho je to zkrátka jen osvěžující nápoj, který slouží k uhašení žízně, pro jiného celá filozofie spojená s přesně stanovenou přípravou a někdy i dosti složitými obřady.

Slovo "čaj" pochází z čínštiny a dnes zní dosti podobně v mnoha jazycích. V zemích, kam se tento nápoj dostal po moři, se název podobá anglickému "tea", v němčině se nazývá "Tee", ve francouzštině "thé". V italštině "té". V zemích, do nichž byl přinesen po souši, je jeho název podobnější čínskému "čcha", v Indii, arabských a slovanských zemích se nazývá "čaj".

Slovem "čaj" by se měl označovat pouze nálev z lístků čajovníku. Často se však říká "čaj" nálevu z mnoha jiných rostlin. Vhodnější by bylo používat pro něj označení „čaji podobný nápoj“. Čistý, neboli pravý čaj, pochází z keřů čajovníku, které se pěstují především v Asii, Africe, Jižní Americe a Austrálii, v Evropě se pěstuje pouze na Azorách. Podle způsobu zpracování lze čaje rozdělit na zelené, černé, bílé, oolongy a Pu-Erh a čaj žlutý, který je specialitou čínských provincií Anhui, Sechuan a Hunan.

Čaj představuje napříč všemi kontinenty oblíbenou pochutinu a také populární a dostupný léčivý a povzbudivý prostředek. Zároveň je však významnou součástí kultury a historie mnoha národů. V Říši středu se čajovník pěstuje zhruba dva a půl tisíce let a patří tak mezi nejstarší pěstované rostliny na světě.