Původ nového koření nalezneme na ostrově Jamajka, který leží v Karibském moři. Má silně aromatickou vůni, kořeněnou a pikantní chuť. Jedná se o sušené bobule pimentovníku pravého neboli pimentovníku lékařského (latinsky Pimenta dioica). Novému koření se někdy přezdívá hřebíčkový pepř či jamajský pepř - a to proto, že v sobě kombinuje chuť hřebíčku, pepře a skořice. Více informací
Použití v kuchyni: k úpravě ryb a masa, uzenin, do horkých nápojů a svařeného vína, při konzervaci masa, k nakládání různých potravin a zeleniny, do omáček i polévek, do směsí koření, do zeleninových a rýžových pokrmů.
Jednodruhové koření
Vyrobeno v ČR
Recept: Masážní tinktura
Potřebujeme:1 lžíci drcených kuliček nového koření, 3 dl 60% lihu
Kuličky zalijeme lihem, dobře uzavřeme a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Denně musíme protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotové mazání můžeme aplikovat na bolavé klouby, revmatismus, dnu či namožené svaly.