Majoránka pochází ze Středomoří, kde podnes najdete vytrvalé porosty majoránky volně v přírodě. V 16. století se rozšířila také ve střední Evropě jako léčivka a v dnešní době patří k nejrozšířenějším kořením. Více informací
Použití v kuchyni: vhodná do bramborových, luštěninových, zeleninových polévek, mletého masa, paštik, bramboráku a při zabijačce, při delším vařením hořkne a může zkazit chuť porkmu, proto přidaváme maximálně 10 minut před dovařením jídla.
Jednodruhové koření
Vyrobeno v ČR
Recept:
Majoránková mast
Potřebujeme: 1 lžička sušené majoránky, 1 lžíce červeného vína, 1 lžíce másla
Majoránku povaříme s červeným vínem a přivedeme k varu. Po 1 minutě přidáme máslo a smícháme. Necháme vychladnout a uložíme do lednice. Mast je ideální pří nachlazení a rýmě. Vtírá se přímo do nosu.