Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Obsahuje asi 5 % éterického oleje (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin). Má charakteristickou jemně nahořklou chuť a pronikavé aroma. Pro své vlastnosti je nedílnou součástí světoznámého kari koření, jehož složení se může odlišovat, ale kurkuma v něm nechybí prakticky nikdy. Pravděpodobně méně známá je skutečnost, že je rovněž součástí oblíbené worcesterské omáčky. Více informací
Použití v kuchyni: do sýrů, másla, masti a likérů, do hořčice, omáček, k přípravě tekutého koření, směs kari a worcesterské omáčky, mohou se jím barvít i látky a dřevo.
Jednodruhové koření
Vyrobeno v ČR
Tip na užití:
Kurkumové kapky
Potřebujeme: 1 lžíci mletého kořene kurkumy, 2 dl 60% lihu
Kurkumu přelijeme lihem, vše necháme 14 dní odpočívat, denně protřepáváme, aby se uvolnily léčivé látky. Poté přecedíme a po dobu 8 týdnů užíváme 3× denně 30 kapek. Můžeme použít také k dezinfekci ran, kožních neduhů, aft, oparů, odřenin.