Goji [godži] jsou malé červené bobule rostoucí na středně velkých keřích v Asii. Existují dvě hlavní odrůdy kustovnice, kustovnice čínská (Lycium chinensis), která roste převážně v Číně, a kustovnice himalajská (Lycium barbarum) rostoucí v různých regionech Asie, např. Tibetu nebo Mongolsku. I když jsou bobule Goji v Evropě poměrně neznámé, národy napříč Asií znají její zdraví prospěšné účinky již tisíce let. Chutí připomínají něco mezi brusinkou, třešní a šípkem. Více informací
Použití v kuchyni: vhodné do jogurtů, salatů, ovesných vloček, koláčů, cereálních směsí, čajů a mnoho dalšího.
Země původu: Čína
Sušené plody
Vyrobeno v ČR
Recept:
Čaj z goji
Potřebujeme: 1 lžička goji, 250-300ml vody
Plody goji zalijte 250-300 ml horké vody. Nechte několik minut louhovat a poté můžete pít. Zbylé plody kustovnice nevyhazujte, ale dále používejte (př. zkonzumujte), neboť vitamíny a další látky si plody zachovají i po luhování. Čaj není potřeba sladit. Můžete jej popíjet denně, ovšem maximálně tři týdny, pak by měla následovat týdenní pauza.