Fenykl obecný (latinsky Foeniculum vulgare) je kopru podobná vysoká rostlina. Je oblíbené koření s jemně nasládlou chutí a mírně štiplavou vůní. Používá se především ve středomořské kuchyni, je výtečný do slaného i sladkého pečiva, skvěle se snoubí například s tmavým chlebem. Hodí se také k nakládání zeleniny, do masových směsí nebo na ryby. Ochutí bylinková másla, sýry a tvaroh. Více informací
Použití v kuchyni: k dokořenění sladkého pečiva, chleba, cukrovinek, sladkého pečiva, k dochucení rybích polévek, sýrových a tvarohových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů, konzervaci zeleniny, k přípravě dušeného masa a výrobě likérů.
Jednodruhové koření
Vyrobeno v ČR
Recept:
Fenyklový čaj
Potřebujeme: 2 čajové lžičky fenyklu, 250ml vody
Fenykl zalijeme vroucí vodou a necháme 10min louhovat. Poté přecedíme. Pro zvýšení ůčinku můžeme přidat heřmánek. Čaj pijeme 2-3 denně při nachlazení.