Bobkový list pochází z keřovitého stromu, Vavřín, symbolizuje nejen kuchyňské koření a léčivou rostlinu, ale také vítězství. Více informací
Použití v kuchyni: do nálevů k nakládání zeleniny a hub, do marinád na zvěřinu a ryby, do pikantních omáček a kyselých polévek, do šťávy při pečení hovězího a vepřového masa, do guláše.
Netříděný!
Jednodruhové koření
Vyrobeno v ČR
Recept:
Olej na bolavá místa
Potřebujeme: 50g bobkového listu, 2dc 70% lihu, 1/2 L olivového oleje
Bobkový list zalijeme lihem. Necháme 24 hodin vyluhovat a poté přidáme olivový olej. Ve vodní lázni tuto směs 5-6 hodin zahříváme (směs se nesmí vařit) a následně propasírujeme. Skladujeme v chladničce a podle potřeby potíráme oblasti postižené revma nebo bolestivá místa.