Pochází z jihozápadní Číny, dnes je rozšířen po celé Asii. Do Evropy se dostal až na počátku 17. století. Má kořeněnou nasládlou chuť, vůně podobná anýzu. Celé hvězdy i lámané kousky tzv. mix. Více informací
Použití v kuchyni: do perníků, pečiva, svařeného vína, hruškových a jablečných povidel a kompotů.
Jednodruhové koření
Vyrobeno v ČR
Recept:
Antibakteriální badyánový čaj
Potřebujeme: 1 lžičku nadrceného badyánu, 1 lžičku hřebíčků, kousek skořice, 1 lžičku anýzu, 3 dl vroucí vody
Koření přelijeme vroucí vodou a necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme, můžeme dosladit medem.
Tento čaj je velmi účinný při respiračních nemocech, zánětech močových cest i podrážděnému trávení.